Interviu – Sonia Nastase, General Manager Howard Johnson Grand Plaza

 
Un bun manager de hotel este in primul rand, pasionat de aceasta meserie. Este practic imposibil sa performezi fara compatibilitatea cu valorile acestei industrii. Un manager de hotel stie sa conduca o echipa. Detaliile tehnice se invata, dar pentru a lucra cu oamenii este nevoie de anumite calitati innascute, sau cel putin care se pot educa. Un manager de hotel stie in primul rand sa zambeasca. Se spune ca, la interviul de angajare in industria ospitalitatii, candidatul este preferat pentru atitudine si va fi antrenat pentru meserie. Lucrul acesta este valabil si pentru directorii generali.
 
Vom vorbi in cele ce urmeaza cu Sonia Nastase, director general al hotelului Howard Johnson Grand Plaza, un profesionist de marca al industriei.
 
De ce industria ospitalitatii? Cum priviti alegerea dumneavoastra dupa mai bine de 15 de ani de activitate de succes in acest sector?


 
 
 
In cariera profesionala sunt probabil destule momente care pot fi considerate puncte de cotitura. A fost o provocare pe care am acceptat-o folosindu-ma de intuitie si nu regret deloc aceasta alegere. E un microb care mi-a intrat treptat in sange deoarece pe parcursul intregii cariere, am avut parte de oameni care m-au inspirat si m-au format pentru experientele ulterioare iar increderea care mi s-a acordat acum ma onoreaza si ma motiveaza sa-mi depasesc mereu performantele. Ceea ce incerc sa fac acum este ca, prin puterea exemplului personal, sa ii determin si pe ceilalti sa aiba aceeasi atitudine pozitiva si orientata spre succes. Zambetul cu care pleci la batalie e foarte important. Hotelaria are o sumedenie de reguli in spate, presupune foarte multe aspecte tehnice. Sa-i faci pe oameni – care, procedural vorbind, au foarte multe standarde de respectat pentru ca totul sa fie ceas – sa para naturali in fata clientului. Aceasta e provocarea oricui lucreaza in industria asta, asadar si a mea.

 
 
 
Care au fost cele mai mari provocari de cand ati preluat conducerea hotelului Howard Johnson?
Provocarile pe segmentul de piata pe care operam sunt la tot pasul. In aceasta perioada cele mai evidente sunt legate de mentinerea excelentei in servicii in conditiile in care tarifele au inregistrat o scadere vizibila. Costurile operationale se mentin la aceleasi valori, ba chiar unele se maresc, in timp ce tarifele pe segmentele de 4 si 5 stele au alunecat simtitor in ultimii ani.

Este firesc ca la 5 stele sa incerci mereu sa depasesti asteptarile oaspetilor, sa le oferi acel 1% mai mult decat serviciul asteptat, insa de multe ori acest 1% in plus se reflecta in costuri, ceea ce, in conditiile actuale, devine o provocare.

Este o perioada propice autodepasirii si inventivitatii in toate domenile. Provocarile le vad ca pe o sansa de a dezvolta si de a gasi in permanenta solutii noi la probleme noi.


 
 
 
Ce va place in mod deosebit la hotelul pe care il conduceti?
Echipa cu care lucrez consider ca este una dintre cele mai mari „calitati” ale acestui hotel. „Brandul” Howard Johnson Grand Plaza se construieste in primul rand cu echipa, cu particularitatile ei. Valorile acestui brand, si implicit ale echipei, au fost si vor fi atitudinea pozitiva, disponibilitatea de a face acel extra-efort care sa intreaca asteptarile oaspetilor si, nu in ultimul rand, dorinta de a fi mereu mai buni in echipa.
Consider ca suntem o echipa bine sudata, care asuma roluri foarte variate cu foarte mult profesionalism si spirit al ospitalitatii, si acesta este atu-ul nostru cel mai important.
 
Ce planuri aveti pentru anul in curs?

 
 
 
In 2012 vom continua actiunile incepute in anul 2011 si vom incerca sa oferim mai mult, pentru un pret competitiv, vom incerca sa fim mai buni, mai promti si mai inovativi in a oferi clientilor nostri satisfactia de a primi cu adevarat un serviciu pe masura promisiunilor.

Pentru a sustine calitatea produsului si a serviciilor oferite de Howard Johnson, vom continua sa investim in programe de training ale personalului si in programe de monitorizare si evaluare a calitatii serviciilor pe care le oferim .

Desemenea vom lucra la imbunatatirea unor aspecte ale produselor si anume imbunatatirea facilitatilor oferite in camera prin re-accesorizarea si refacerea partiala sau integrala a unor elemente de design si dotare din camere. Mai avem un proiect destul de mare pe anul 2012 si anume marirea spatiilor destinate evenimentelor prin creearea unuia nou, cu toate facilitatile necesare, pe terasa hotelului – etajul 1.

interviu